Što je karma?


Karma


Neki govore da je to sudbina i da to ne možemo promijeniti nego da s tim moramo živjeti jer nam je suđeno.

Karma i sudbina imaju različita značenja.
Sudbina je nešto što nam je suđeno ili zapisano u zvijezdama.
Karma je ono što nam je suđeno i dio naše vlastite odgovornosti. Bolje rečeno Sanskritska (staroindijska) riječ Karma je zakon uzroka i djelovanja u smislu Kako siješ tako žanješ.
Sve riječi, misli ili dijela što izgovorimo u sadašnjosti to ćemo dobiti nazad ako ne u ovom , onda u sljedećem životu. Kroz našu slobodnu volju i naša dijela stvaramo dobru kao i lošu karmu.


Postoje 4 vrste karme:



   1. Sanchita karma
To je karma koju smo stvorili sa našim djelovanjem u prošlim životima. Ona obilježava našu karmu u ovom životu i mogućnosti za našu budućnost u ovom životu.



   2. Prarabdha karma
To je dio Sanchita karme koji je nastao u ovom životu zbog našeg djelovanja u prošlim životima. Ovu karmu susrećemo svakodnevno. Ako ne možemo promijeniti sudbinu u ovom životu, koju nam je donijela Prarabda karma, onda možemo sa mantra tehnikom utjecati na naše tjelesno i duhovno postojanje i tako promijeniti djelovanje Prarabdha karme.



   3. Agami karma
Ona dolazi od naših dijela u ovom životu, a koji imaju utjecaja na naše sljedeće reinkarnacije. Ovu karmu možemo usporediti sa sjemenkama i kako ih posijemo tako niču. Npr. ako ste u ovom životu bili pobožni to znači da ćete u sljedećem životu nastaviti sa vašom pobožnošću gdje ste stali u ovom životu ili pak ako ste u ovom životu nekoga ubili onda možete očekivati da vas to isto čeka u sljedećem životu od te iste osobe (duše) ili neke druge.



   4. Kriyamana karma
To su reakcije u ovom životu na ono što radimo. To se zove “Instantna karma” ili bolje rečeno ako vas netko udari, jako je moguće da ćete mu vratiti.



Čak i kad kažemo da više ne želimo stvarati ni dobru ni lošu karmu to znači da više ne bi smjeli djelovati i da tako možemo zaustaviti kolo ponovnog rođenja i smrti ili takozvane reinkarnacije. Ali ako ne djelujemo onda još uvijek na neki način moramo živjeti nasu sudbinu, zapisanu u zvijezdama ili se moramo posvetiti višoj sili da bi uspjeli zaustaviti kolo karme ili ponovnog rođenja i smrti (reinkarnacija).



2 komentara:

  1. Sve u svemu tu se javlja neka vrsta balansa, a o balansu ili ravnoteži možete pročitati ovdje: http://spiritualni-paradoks.blogspot.com/2009/02/ravnoteza.html ,no neke od ovih mantri moram sam pronaći pa ću postati ovdje nakon što usavršim te čuvene tehnike :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Samo sam htio reći da ti je tekst super i da se lijepo i sažeto objasnio vrste karme, bas kako treba. Hvala ti na tome. :)

    OdgovoriIzbriši